Noć na Gradini iznad Umoljana

“Live in each season as it passes; breathe the air, drink the drink, taste the fruit, and resign yourself to the influence of the Earth.”
(Henry David Thoreau, Walden
)

Muzika uz post: Queen – These Are The Days Of Our Lives

Umoljani su turistički poznato naseljeno mjesto u općini Trnovo (Bosna i Hercegovina), smješteno na planini Bjelašnici, na nadmorskoj visini od oko 1350 m. Postoje dvije verzije kako su Umoljani dobili ime. Po jednoj su stočari Humljani iz Hercegovine dolazili ljeti na ispašu sa stokom i tu su neki ostali da stalno žive. Po drugoj je “aždaja” izašla iz kanjona Rakitnice, koji je udaljen 3 km od sela, i prošla kroz Studeni potok, vijugajući s namjerom da poždere stanovništvo. Kada su je primjetili, stanovništvo se povuklo na brdo Pošiljak i počeli moliti i umolili su da se aždaja okameni. Sada se na tom mjestu može vidjeti oblik te okamenjene “nemani”. Ostaci drevnih naselja razbacani su svuda oko sela, sa velikim brojem srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika. Iznad Umoljana smješteno je staro ljetno pastirsko selo Gradina, karakteristično po stilu gradnje kuća.

Na Gradini smo sinoć snimali Mliječni put, uz testiranje pojedinih tehnika slikanja svjetlom (light painting). Ovaj puta nam se pridružio i Kemal Bećirević, poznati BH landscape fotograf i grafički dizajner. Noć je bila topla i bez oblaka (tek pokoji bi u daljini zaklonio dio Mliječnog puta), a ugođaj je upotpunio ekscentrični lokalni mještanin kojem su bila “zanimljiva” naša svjetla i koji je u neka doba viknuo komšiji: “eh, što ih neće (divlje) svinje potjerati…”

Od opreme sam koristio Sony a7s, Samyang 35mm f1.4 i Rokinon 14 mm f2.8, bez trackera ovaj put. Za procesiranje slika sam koristio Microsoft ICE (za spajanje snimaka u panoramu), Sequator (za stakiranje slika) i Photoshop/Lightroom za završnu obradu.

Kod i svakog prijašnjeg snimanja, pa tako i ovog, isprobano je nekoliko tehnika, gdje svako može naći nešto za sebe. Astropuritanci mogu uživati u Mliječnom putu i prednjem kadru onako kako to otprilike izgleda u stvarnosti, umjetnici mogu naći utjehu u light painting tehnici i tehnički bolje izvedenom prednjem kadru, a ljubitelji Mjeseca mogu se naći u kadrovima plavog sata.

Dole su prikazane neke od slika koje sam snimio (fotoreportaža). Preporučuje se gledanje na PC radi rezolucije.

Ovu turu posvećujem mom prijatelju Džemailu Durmi iz Dejčića koji nas je napustio prerano (31.7.2022).

Dolazak na lokaciju i potraga za kadrom
Put ka Studenom potoku. Na nebu mladi Mjesec.
Plavi sat na Gradini. U pozadini mladi Mjesec na nebu.
Gradina i put za Studeni potok i Lukomir (via kanjona Rakitnice)
Mliječni put sa Gradine. Slika se sastoji od 10 slika neba (25s, ISO 6400), posebno stakiranih u Sequatoru, i 20 slika prednjeg kadra gdje je za svaku sliku rađen posebno “light painting” sa lampama (iznutra i okolo). Završna obrada u PS.
Razglednica sa Gradine. Sony a7s i Rokinon 14 mm (f2.8, 7×25 s, ISO 6400). Obrada u Sequator i Photoshop.
Mliječni put iznad Gradine. Svjetlo ubačeno unutar srušenog katuna.
Pogled sa Gradine prema vrhu Obalj (iza je Lukomir). Na nebu sa lijeve strane se nazire zvjezdano porodilište Rho Ophiuchi
Širokokutni snimak sa Rokinon 14mm. Oštećeni katun i Mliječni put
Panorama katuna na Gradini i Mliječnog puta sastavljena od 4 slike
Panorama iz dva horiz. snimka sa 35mm @f2, 10s, ISO 5000
Karakteristični katun sa Gradine. Dole lijevo se naziru svjetla Umoljana, a iznad se vidi izlazak Jupitera sa istoka.
Snimanje u toku. Panorama od dva snimka sa objektivom od 35mm (10s, ISO 5000, f2)
Pogled prema Crvenom klancu
Behind the scenes
Pogled sa Gradine kao sjevero-istoku. U pozadini svjetla Sarajeva. Na nebu udesno gore se vidi galaksija Andromeda. Desno dole svjetla Umoljana i Elezovića
Oštećeni katun na Gradini. Pano (2 slike) sa objektivom 35mm.
Panorama katuna i Mliječnog puta (četiri snimka), koristeći 35mm objektiv.
Light painting tehnika (slikanje svjetlom)
Pogled ka Obalju sa Gradine. S lijeve strane Rho Ophiuchi na nebu.
Katun na Gradini i Mliječni put. Light painting sa prednje strane.
Širokokutni snimak katuna sa Gradine i Mliječnog puta. Sony a7s i Rokinon 14mm f2.8 (Stack od 10 slika po 25 s, ISO 6400, f2.8)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s