Južno vatreno kolo

The stars, like dust, encircle me In living mists of light;
And all of space I seem to see In one vast burst of sight.” 
(Isaac Asimov)

Muzika uz post: Pinwheel – Dark Souls Soundtrack

Galaksija Južno vatreno kolo (M83)

Oprema: FLI ProLine PL9000, teleskop Planewave CDK24.
Lokacija: Opservatorija “El Sauce” (Čile).
Tehnika:  2 x 10 min za svaki kanal (Luminance, Red, Green, Blue), ukupno 80 min ekspozicije.
Obrada:  Pixinsight, Photoshop. (A. Ćatović)

Jedna od najljepših galaksija na noćnom nebu, Messier 83 (M83 ili NGC 5236 ili Južno vatreno kolo) je spiralna galaksija u pravcu sazviježđa Vodena zmija. Udaljena je oko 15 miliona svj. godina od nas. Jedna je od najbližih i najsjajnijih prečkastih (spiralnih) galaksija. Njen nadimak Južno vatreno kolo nastao je zbog sličnosti sa galaksijom Vatreno kolo (M101). Njeni spiralni krakovi su jasno definisani plavim zvijezdama i otvorenim skupovima. Pruge prašine i plina prožimaju cijelu galaksiju i mogu se pratiti do središta galaksije. Messier 83 središnja je galaksija M83 subgrupe, koja je dio Centaur A/M83 grupe. M83 je bila prva otkrivena galaksija van naše, Lokalne grupe. U ovoj je galaksiji je otkriveno šest supernovihSN 1923ASN 1945BSN 1950BSN 1957DSN 1968L i SN 1983N.

Krop gornjeg snimka M83

NASA-in projekt Galaxy Evolution Explorer je 2008. izvijestio o pronađenim brojnim novim zvijezdama na vanjskim rubovima galaksije. Do tad se mislilo da ta područja nemaju dovoljno materijala za oblikovanje zvijezda.

M83 je relativno teško uočiti iz naših krajeva uprkos njenom prividnom sjaju magnitude +7,5 . Pravo je čudo kako ju je Charles Messier uspio uočiti svojim slabašnim teleskopom. M83 ima veliku južnu deklinaciju od – 30°. U našim krajevima galaksija kulminira na visini oko 15° što otežava posmatranje takvog difuznog objekta. Čak i 200 mm-ski teleskop ima velikih problema. U najboljem slučaju, pri posmatranju iz naseljenog mjesta, moguće je uočiti sjajniju, gotovo zvjezdoliku jezgru.

Hubble-ov snimak ove galaksije može se vidjeti na ovom linku.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s