Canon 6D full spectrum mod

Upozorenje: ako se odlučite da rastavite vaš digitalni aparat, budite spremni i na mogućnost da ga pokvarite. Ne odgovaram ni za kakvu štetu nastalu na aparatu. Ovaj post je, prvenstveno, edukativne naravi 🙂

Konačno sam, nakon dugo premišljanja i sakupljanja informacija po internetu, skupio hrabrosti da modificiram (tzv. full spectrum mod) svoj Canon 6D, tj. da izvadim UV i IC filtere koji se nalaze ispred CMOS senzora. Ja sam ih zamjenio sa Astronomik MC Clear Glass filterom, ali moguće je i bez njega, s tim da treba paziti na udaljenost između senzora i objektiva radi postizanja fokusa kod snimanja. Astronomik MC Clear Glass filter, svakako, ima određene prednosti (preporučujem i ovaj link) u ovom pogledu.

Cilj postupka je da aparat može “hvatati” i IC dio spektra (naravno, i UV) u kojem dominantno zrače emisione magline (kao što je npr. maglina Orion). Uz podešavanje “Custom White Balance” sa ovakvim aparatom se može snimati i po danu, a i autofokus radi ako se dobro uradi modifikacija.

Slijedio sam upute Gary Honisa ali definitivno nije svejedno kada počneš rastavljati aparat, pogotovo kada dođeš do osjetljivih komponenti. Trebalo mi je 4-5 h rada, i malo je reći da mi je pao kamen s leđa kad sam ponovo upalio aparat (Gary navodi da je prvi put nakon modifikacije morao slati aparat na servis; nije se mogao upaliti). Najosjetljiviji dio meni je je bilo mjerenje tačne visine 3 vijka koji drže senzor – mjerio sam 20-tak puta digitalnim mjerilom (1/100 mm tačnost).

Od alata vam i ne treba nešto previše (Torx 6, mali krstasti odvijač, skalpel, nitrilske rukavice, digitalno mjerilo sa rezolucijom od 1/100 ili 1/1000 mm). Ja sam pripremio i više alata nego što treba, za svaki slučaj. Takođe, pripremio sam kutiju u koju sam redom ubacivao vijke nakon svakog koraka (bilo je 37 koraka).

CMOS senzor Canon 6D i filteri ispred njega
Različiti modovi kamera

Dole je prikazano nekoliko slika procesa rastavljanja mog aparata.

Korisne ideje mogu se naći i na ovom linku.

Za one slabog srca, svakako bih preporučio Filipa Lolića u Splitu koji je majstor za ove stvari. Ovom prilikom mu se zahvaljujem na korisnim savjetima.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s