Magline “Mačija šapa” i “Jastog”

“Stars are beautiful, but they must not take an active part in anything, they must just look on forever. It is a punishment put on them for something they did so long ago that no star now knows what it was.”
― J.M. Barrie

Muzika uz post: Black – Wonderful Life 

Moja konačna obrada šireg regiona oko maglina “Mačija šapa” i “Jastog(SHO paleta, uz SCNR alat u Pixinsight)

Iz australijske opservatorije Heaven’s Mirror (Yass, North South Wales; 530 m n.v.) su mi 20.4.2021., po ranijoj narudžbi, poslali set podataka o maglinama “Mačija šapa” (NGC 6334) i “Jastog” (6357), snimljenim uskopojasnim filterima. Na snimku, u lijevom donjem uglu, prisutan je i otvoreni skup NGC 6383 (6374 je isti klaster koji je greškom dobio vlastiti broj) i okolna maglina. Za ovu poveliku maglinu nisam našao nikakve podatke internetu. Nazvao sam je “Crawling baby” (“Puzajuća beba”) jer me oblikom podsjeća na bebu koja puže (pogledati dole sliku u HOO paleti za jasniji prikaz).

Snimci su bili sa sljedećim ekspozicijama: 2 x 10 min sa H-alfa, O-III i S-II filterom, za ukupno 60 min ekspozicije. Korišten je teleskop Takahashi FSQ 106-ED (fokus 530 mm, prečnik 106 mm), spojen na kameru FLI PL16803. Obradu sam izvršio u softverima Deep Sky Stacker, Pixinsight i Photoshop. Koristio sam mapiranje SHO i HOO tehnikama.

NGC 6334 (Gum 64), kolokvijalno poznata kao maglina “Mačja šapa” i maglina “Medvjeđa kandža”, emisiona je maglina i region formiranja zvijezda u pravcu sazviježđa Škorpija. Otkrio ga je astronom John Herschel 1837. godine, posmatrajući nebo s rta Dobre nade u Južnoj Africi. Maglina se nalazi u kraku Mliječnog puta Pramac-Strijelac (eng. Carina-Sagitarius arm) na udaljenosti od Sunca približno 5500 svj. godina.

Magline Mačija šapa i Jastog

Maglina “Mačija šapa” je filamentarni oblak velike mase koji obuhvaća region od oko 320 svj. godina. Unutar nje je primjećeno nekoliko područja stvaranja zvijezda, identificirano uslijed značajne infracrvene i radio emisije. Četiri od ova regiona aktivno formiraju regije jonizovanog vodika.

Moja obrada šireg regiona oko maglina Mačija šapa i Jastog (HOO paleta); primjetiti veliku maglinu “Crawling baby” lijevo dole

NGC 6357 je difuzna maglina u blizini NGC 6334 u sazviježđu Škorpija. Maglina sadrži mnoge proto-zvijezde unutar tamnih diskova plina i mlade zvijezde umotane u ekspandirajuće “čahure” ili ekspandirajuće plinove koji okružuju ove male zvijezde. Poznata je i pod nazivom maglina “Jastog” i maglina “Madokami” (od strane nekih obožavatelja japanskog Madoka Magica, zbog sličnosti s glavnim likom).

Magline Mačija šapa i Jastog (HOO paleta)

Naučnici iz Midcourse Space Experiment ovoj su maglini dali naziv maglima “Rat i mir” zbog svog izgleda. Naime, maglina jako svjetli na infracrvenim slikama, pri čemu njen zapadni dio podsjeća na goluba, dok istočni dio izgleda poput lubanje. Udaljena je oko 8000 svjetlosnih godina od Zemlje. NGC 6357 jedno je od najistaknutijih mjesta stvaranja masivnih zvijezda u našem susjedstvu. U ovoj maglini prisutne su razne zvijezde tipa O, koje kao da “napuhuju mjehuriće” oko nakupina zvijezda koje se mogu vidjeti u molekularnom oblaku.

Na donjoj slici se može vidjeti ovaj region sa pojedinim oznakama. Inače, ovaka format se originalno automatski dobije iz opservatorije Heaven’s Mirror ali ja volim obraditi snimak iz početka jer rezultat bude bolji.

Kinematika H-II regiona u ovi područjima istraživana je od strane nekoliko autora, a na ovom LINKU se može naći jedan od naučnih radova.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s