Nova maglina – “Baby elephant”?

“Astronomy’s much more fun when you’re not an astronomer.” (Brian May)

Muzika uz post: 2CELLOS – Now We Are Free

Maglina kojoj sam dao ime “Baby elephant”

Iz australijske opservatorije Heaven’s Mirror (Yass, North South Wales; 530 m n.v.) su mi danas, po narudžbi, poslali set podataka o maglini “Vijenac” (eng. Rim nebula), snimljenoj uskopojasnim filterima. Snimci su bili: 2 x 10 min sa H-alfa, O-III i S-II filterom, za ukupno 60 min ekspozicije. Teleskop je bio Takahashi FSQ 106-ED (fokus 530 mm, prečnik 106 mm), spojen na kameru FLI PL16803. Obradu sam izvršio u softverima Deep Sky Stacker, Pixinsight i Photoshop.  Korišteno je mapiranje SHO tehnikom.

Međutim, obrađujući slike oko magline “Vijenac” primjetio sam još zanimljiviju, veću strukturu (obuhvata dio sazviježđa Oltar/Ara i Ravnalo/Norma), koja me podsjeća na mladunče slona. Nisam nigdje na internetu našao više podataka o specifičnoj strukturi kao ni o imenu ove velike magline, pa sam imenovao maglinu “Baby elephant” ili “Mladunče slona”. Poslao sam upite i ljudima u SAD-u (NASA, Caltech), vezano za moj prijedlog nomenklature ove magline, pa ćemo vidjeti šta će reći. Teško je povjerovati da ova velika maglina već nema neki formalni naziv ali sve je moguće.

Što se tiče prvobitnog cilja snimanja – emisione magline “Vijenac” (NGC 6168), udaljene od nas oko 4000 svj. godine, ona se nalazi u centralnom dijelu magline “Baby elephant”, u pravcu sazviježđa Oltar (Ara). Neki astrofotografi koriste i naziv “Ruke” jer ih tamne strukture unutar magline “Viejnac” podsjećaju na ljudske šake. Otvoreni zvjezdani skup NGC 6193, vidljiv golim okom, najviše je odgovoran za sjaj magline NGC 6188. Generalno, maglina NGC 6188 je region stvaranja zvijezda i isklesana je od masivnih mladih zvijezda koje su se ne tako davno tamo formirale – neke su stare “tek” nekoliko miliona godina. Moguće da je ovo aktivno porodilište zvijezda pokrenuo posljednji val formiranja supernovih u ovom području.

Još jedna zanimljiva struktura unutar magline “Baby elephant” je i maglina NGC 6164 koja na ovoj slici podsjeća na matematički znak za beskonačno (naziv “Infinity nebula” u ovom slučaju ne bi bio loš). NGC 6164 je bipolarna (simetrija u dva pravca) maglina prečnika oko 4 svjetlosne godine i udaljena je od Zemlje oko 4200 svjetlosnih godina. NGC 6164 se nalazi u sazviježđu Ravnalo (Norma). Unutar nje je vruća središnja zvijezda O-tipa (HD 148937) koja je pri kraju svog života (iako je stara tek 3-4 miliona godina) i vjerojatno će postati supernova. Ona je 40 puta veća od našeg Sunca i rapidno gubi svoju masu i izbacuje je u okolni prostor (slično zvijezdama tipa Wolf-Rayet). Na donjoj slici se vide i OIII zone izbačaja (zone sa visokom koncentracijom oksigena) oko ove magline, pri čemu uskopojasni filteri sa kojima se snima mogu biti od velike pomoći.

Maglina NGC 6164 unutar magline “Baby elephant”
Maglina NGC 6164 , krop gornje slike

U ovoj maglini se nalazi još objekata, i njihovi nazivi se vide na označenoj slici ispod.

Označeni objekti na gornjoj slici
Lokacija magline “Baby elephant”, između sazviježđa Oltar (Ara) i Ravnalo (Norma).

Link na telescopelive servisu za ovu maglinu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s