Maglina “Tamna igračka”

“The discovery of a new dish does more for the happiness of the human race than the discovery of a star.”
(Jean Anthelme Brillat-SavarinThe Physiology of Taste: Or, Meditations on Transcendental Gastronomy)

Muzika uz post: Tears in the Rain (Hans Zimmer)

Maglica “Tamna igračka”, završna obrada

Dobio sam danas set podataka (LRGB) za maglinu “Tamna igračka” koja se vidi sa južne hemisfere. Dole su dati podaci o snimanju, opremi i obradi.

Oprema: FLI Proline PL900 na reflektoru prečnika 600 mm (Planewave CDK24).
Lokacija: Opservatorija “El Sauce” (Čile), 7.4.2021.
Tehnika:  2 x 10 min za svaki kanal (Luminance, Red, Green, Blue), ukupno 80 min ekspozicije.
Obrada:  Pixinsight (spajanje kanala, histogram, SCNR, Morphological transformation, selective curve transformation, Range/star masks …) i Photoshop (levels, curves, vibrance, Camera RAW filter, unsharp mask, denoise filter, color corrections…).

Na snimljenoj fotografiji prikazan je samo dio ove magline (za širi snimak pogledati npr. link na APOD). Siluete u pozadini magline pripadaju Musca molekularnom oblaku. Na ovoj slici bilo je toliko zvijezda da sam ih morao nekoliko puta smanjivati morfološkom transformacijom. Za više informacija o zvijezdama, tim jedinstvenim kreatorima potencijalnog života, možete pogledati i moju knjigu “Alhemičari univerzuma”.

Više o maglini:

Maglica “Tamna igračka” (Dark Doodad) je tamna maglina u blizini sferičnog skupa zvijezda NGC 4372 (udaljenog oko 19 000 svj. godina i nevezanog za ovu maglinu), mnogo bliža od središta galaksije i u galaktičkoj ravni, ugaone širine gotovo tri stepena. Iako službeno neimenovan, ovaj dugački molekularni oblak poznat je pod ovim imenom. Može se naći u pravcu južnog sazviježđu Muha (Musca) sa boljim dvogledom. Ovaj se oblak sastoji od područja gustog plina i prašine, a jedno je od Sunčevog sistema najbliže područje stvaranja zvijezda. U “Sky & Telescope” opisana je kao jedna od najljepših tamnih maglina. Na istoku južnog kraja ove magline nalazi se spomenuti klaster NGC 4372. Maglinu je katalogizirao Aage Sandqvist, astronom na zvjezdarnici u Stockholmu, 1977. Ime Dark Doodad (Tamna igračka) dao mu je američki astronom amater i pisac Dennis di Cicco 1986. godine, vidjevši sliku koju je snimio iz Alice Springsa u središnjoj Australiji. Steven Coe dao mu je ime Sandqvist 149, jer je vjerovao da bi trebalo dobiti ime po astronomu koji ga je pronašao, iako priznaje da popularni izraz “Tamna igračka” većinom prevladava. Od nas je udaljena oko 700 svjetlosnih godina, a cijela maglina je duga oko 30 svj. godina.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s