Magline Orion i Maratonac

“Prošetao sam šumom i izašao sam veći od drveća.” – Henry David Thoreau

Muzika uz blog post: Across The Universe (The Beatles)

Magline Orion (desno) i Maratonac (desno); Canon 1100D sa CLS CCD filterom

Sinoć smo testirali opremu za novu astrofoto sezonu i usput smo nanišanili magline Orion i Maratonac, sa rejona Bjelašnice (Štinji do). Snimali smo različite frejmove od po 30 s pa sve do 15 min. Iako je Mjesec bio u fazi 79% i oko nas su ulične lampe, mogli smo uhvatiti nešto signala jer smo koristili CLS CCD Astronomik filter. Dodatno su smetala i svjetla skijališta (manje ekspozicije).

Od glavne opreme smo koristili Canon 1100D mod sa TS 50/330 mm teleskopom, na postolju SW EQ6. Za vođenje smo koristili ZWO ASI mono 120 MM-S kameru na finderu SVBony 50 mm. Oprema je bila spojena sa laptopom, na kojem smo radili uz programe Sequence Generator Pro (za brže lociranje mete, uz Plate solver), Backyard EOS (za snimanje sa Canon aparatom) i PHD2 (za vođenje).

Kalibracija frejmova (light, flat i bias) i glavna obrada bila je u Pixinsight a završna obrada u Photoshopu. Morao sam obraditi svaku ekspoziciju posebno (i kasnije blendat u PS) jer kada bi se spojili svi snimci (stakirali), bilo bi mnogo šuma.

Dole je dato nekoliko snimaka opreme u toku snimanja od sinoć. Fotografije načinjene sa Sony a7s + Rokinon 14 mm, i Canon 50 mm na Comlite adapteru (Canon objektivi – Sony veza).

Neki generalan zaključak je da ovaj filter nije toliko efikasan u snimanju maglina, jer pojačava u isto vrijeme i šum. Dole je npr. dat snimak s istom opremom (krop), čak i sa manjom ekspozicijom. NIŠTA NE MOŽE ZAMJENITI TAMNU LOKACIJU!

A ispod je snimak sa 120 mm SW teleskopom, gdje se vidi razlika u rezoluciji koju daje veći prečnik (i fokus) teleskopa. Ovu metu bi bilo najbolje snimiti mozaikom sa 120 mm.

Za kraj, evo i jedan raniji snimak širokokutni sa Sony a7s i Canon 200 mm. Vide se, osim M42 magline, i Horsehead i Flame maglina. Nije bilo puno signala, ali nešto se uspjelo izvući.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s