Nightscape na Oblim brdima

“The Earth has music for those who listen.” (William Shakespeare)

“The sun, with all those planets revolving around it and dependent on it, can still ripen a bunch of grapes as if it had nothing else in the universe to do.” (Galileo Galilei)

Muzika uz post: FM-84 – Running In The Night (feat. Ollie Wride)

Otvorismo i ovu astro sezonu konačno (od 31.12.2020 je bilo svega 3 vedra dana). Malo smo “upražnjavali” pejzažnu astrofotografiju (eng. Nightscape) sa rejona, da prostiš, Oblih brda (blizu Dejčića). Vedro nebo i temperatura od -7 obećavali su malo šuma na senzoru i sigurnu upalu zglobova. Što reče jedan mudrac: “Možda ne zaslužujemo ovoliku slavu, ali ne zaslužujemo ni artritis koji imamo”.

Inače, ovaj rejon je dosta suh, nema puno vjetrova i dosta je pogodan za astro snimanja. Npr. na Babinom dolu, udaljenom nekoliko kilometara, temperatura je manja za 7 stepeni prosječno. Neki kažu da se ovdje sudaraju dvije struje, oni koji vole Star Trek i oni koji vole Star Wars. Šalu na stranu, moguće da do ovog predjela dopire malo mediteranske klime, preko kanjona Rakitnice. Trebalo bi se konsultovat s Nedimom Sladićem, ko zna kakva ujdurma se ovdje dešava.

Malo smo testirali opremu, i usput plašili lokalne medvjede i vukove.

Snimali smo uglavnom širokokutne snimke (Rokinon 14 mm), ali pomalo i telezoom varijante (Canon70-200 mm), kao i srednje fokusne dužine (Sigma 24 mm i Canon 50 mm). Oko Treskavice i Jahorine smo pravili panoramske slike utra visoke rezolucije. Ovaj put smo koristili Sony kamere, koji imaju dobre senzore ali uglavnom lošu ergonomiju.

Snimali smo u pravcu Oriona, ali i prema Mjesecu (10% faza), kao i prema obližnjim planinama (Treskavica, Jahorina i Bjelašnica – na njima se vide svjetla skijaških staza) i Sarajevu (ka sjeveru) koji tone u svjetlosnom zagađenju (nije smog jedino zagađenje).

Ovaj nightscape posvećujemo Galileiu, bez kojeg ni ovo snimanje ne bi bilo moguće. Inače, 15.2. svake godine se obilježava kao godišnjica njegovog rođenja. Bio je polimat, astronom, fizičar, matematičar i filozof.

Dole su prikazani snimci. Preporučujemo gledanje na monitoru uz neku muziku (možda i ovaj naš prijedlog s početka posta ako vam se ne gadi?), grehota je smartphone koristiti za nightscape.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s