Opozicija Marsa 2020

Muzika uz post: Dropkick Murphys “I Wish You Were Here”

Opozicija (latoppositio: suprotstavljenost), u astronomiji je položaj nebeskog tijela u Sunčevu sistemu kada se ono, posmatrano sa Zemlje, na nebeskoj sferi nalazi na strani suprotnoj od Sunca. Tada se u ekliptičkom koordinatnom sistemu ekliptičke longitude Sunca i tijela razlikuju za 180°. U opoziciji mogu biti samo ona nebeska tijela koja se nalaze dalje od Sunca nego što je Zemlja (na primjer Merkur i Venera ne mogu biti u opoziciji), a ona nebeska tijela koja su blizu Zemlji (na primjer Mars) mogu se promatrati cijelu noć. Velika opozicija je ona u kojoj su planet i Zemlja, s obzirom na svoje izdužene staze, najbliži: Zemlja u području afela, planet u području perihelaMjesec je u opoziciji za uštapa.

Opozicije Marsa se događaju u prosjeku svakih 26 mjeseci, ali svakih 15 do 17 godina se dogode posebno bliski susreti, kada se trenutak opozicije poklopi s trenutkom kada je planet, u ovom slučaju Mars, u perihelu – položaju kada planete putujući po svojim eliptičnim stazama dođu u točku najbližu Suncu. Mars i Zemlja su se jako blizu posljednji put našli 2018. godine, a sljedeći tako bliski susret očekuje se 2033. odnosno 2035. godine. Najpovoljnije je bilo posmatrati Mars 2003. godine jer nije bio sjajniji u posljednjih 60000 godina, a njegova udaljenost je iznosila svega 55,7 miliona km. Mars se, s obzirom na blizinu, u oktobru na nebu isticao svojim sjajem i u tom periodu bio je sjajniji i od Jupitera i Siriusa.

Snimao sam, sa rejona Dobrinje (C5), Mars sa SC 8″ teleskopom na SW EQ6 montaži, kamerom ZWO ASI 120MM (podržava usb 3.0) i RGB filterima (ZWO). Koristio sam i Televue Powermate 5x, za ukupno 10 m fokusa (ovo je dosta bolja opcija na ovoj postavci od 2,5x barlow optičkog sistema). Za svaki kanal snimio sam video od po 3 minute (ukupno oko 1500-2000 frejmova po kanalu), softverom Firecapture. Osnovna obrada je vršena u Autostakkert i Registax programima, a završna u Photoshopu.

Na slici Marsa ispod se vidi karakteristični tamni region Syrtis Major Planum čija boja potiče od bazaltnog vulkanskog kamenja (i manjka prašine). Krater Jezero (koji je dobio ime po mjestu BiH), mjesto spuštanja Mars 2020 rover misije, nalazi se upravo unutar ovog regiona.

Mars snimljen sa mono kamerom (ZWO ASI 120-MM) i RGB filterima (3 min po kanalu), sa powermate 5x barlow sistemom. Na Marsu se vidi karakteristični tamniji region Syrtis Major Planum (gdje je krater Jezero) i Hellas Planitia ispod

Više slika na Astrobin profilu.

Mapa Marsa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s