Maglina Slonova surla

“How could I convey the mystical love I feel for the universe and my yearning to commune with it? Gazing into the beginning of everything, we are young once again. The child within us is set free.” – R. Evans

Maglina “Slonova surla” je spektakularno zvjezdano porodilište, koncentracija međuzvjezdanog plina i prašine unutar mnogo većeg joniziranog gasovitog područja (IC 1396). Nalazi se u pravcu sazviježđa Cefej (Kefej), a udaljena je oko 2400 svjetlosnih godina od nas. Duga je oko 20 svjetlosnih godina. Maglina, snimljena u vidljivom dijelu spektra, izgledom podsjeća na surlu slona (masivna tamna područja oko kojih je svjetlija zona).Svijetli obod magline je površina gustog oblaka kojeg osvjetljava i jonizira svijetlost sa masivne zvijezde (HD 206267) koja se nalazi istočno od magline.

Cijelu IC-1396 regiju jonizira upravo ova masivna zvijezda (osim gustih globula koje su“zaštićene” od jakog UV zračenja koje proizvodi ova zvijezda). Smatra se da je maglina “Slonova surla” mjesto formiranja zvijezda koje sadrži nekoliko vrlo mladih (starih manje od 100 000 godina) zvijezda koje su otkrivene na infracrvenim snimcima 2003. godine. Dvije starije (ali još uvijek mlade – nekoliko miliona godina stare) zvijezde su prisutne u malom kružnoj šupljini u vrhu tamne globule. Vjetrovi tih mladih zvijezda možda su ispraznili (“izdubili”) ovu šupljinu.

Zajedničko djelovanje svjetlosti sa masivne zvijezde koja jonizira i komprimira obod oblaka, i vjetra sa mladih zvijezda koje pomjeraju gas iz središta globule prema vani, dovodi do velike kompresije u maglini “Slonova surla”. Ovaj pritisak pokrenuo je upravo proces stvaranja novih zvijezda (tekuća generacija protozvijezda), a možda i novog života.

Oprema koja je korištena za snimanje “Slonove surle” (snimao Džan Jašarević, na rejonu Stupa u Sarajevu) je:
– Optika: Skywatcher 120mm apohromat @ primarni fokus (f=900mm), korektor polja – fokalni reducer 0,85x
– Filteri: uskopojasni Baader H-alpha 7nm i O III 8.5nm, TE filter kotač
– Montaža: Sky-Watcher EQ6 Equatorial GoTo
– Vođenje: ALCCD5 color (QHY 5-IIL)
– Kamera: ATIK 8 Megapixel b/w CCD – hlađena (senzor: Kodak KAF 8300)
– Ekspozicije: 4 x 30 min (2h) Ha, 5 x 30 min (2,5h) OIII. Urađeni su i kalibracijski frejmovi (bias, flat i dark).

Obrada (A. Ćatović) se sastojala od mapiranja kanala uz pomoć filtera Halfa (7 nm) i OIII (8,5 nm), pri čemu je R kanal mapiran H signalom, B kanal O signalom, a G kanal mapiran je sa 50% H signala i 50% O signala. Kalibracija, stakiranje i početna obrada vršena u Pixinsight, a završne korekcije u Photoshopu.

Zvijezde su motori koji proizvode materiju i život, a mi smo zvjezdana prašina koja je stekla razum i inteligenciju.

Maglina Slonova surla snimljena sa Halfa i OIII filterima
Maglina Slonova surla snimljena sa Halfa i OIII filterima, prikaz bez zvijezda

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s