Astro-foto party: Perzeidi, Mliječni put, Rho Ophiuchi i Sadr region

“Time spent with 2-billion-year-old photons is potent stuff.” – Peter Lord

(muzika uz blog post: Timecop1983 – My Delorean (feat. Primo))

Zvjezdani tragovi iznad Sarajeva. Kompozit od 400 slika (obrada u programima Startrails i Lightroom). Prividna rotacija zvijezda oko Polarisa (ustvari se Zemlja okreće). Sjajna kriva desno predstavlja dizanje Marsa tokom noći.

Sinoć smo proveli noć ispod nebeskog svoda na rejonu Prečanskog polja (do sela Prečani). Izvanredno vedra i topla noć, fantastična vidljivost. Snimali smo nekoliko meta, a u isto vrijeme uživali u noćnom nebu i meteorskoj kiši. Pri snimanju smo od opreme koristili: Canon 6D, Canon 1100D mod, Star Adventurer, Canon 70-200mm, Rokinon 14mm, Sony ILCE-5000 + E PZ 16-50mm. Snimljeno je preko 25 GB materijala. Zvijezde večeri su bili Perzeidi, Mliječni put, Rho Ophiuchi regija i Sadr regija. Još jedna noć za pamćenje na našim planinama (inače rijetkost je da od glavnog grada neke evropske države imate dobru vidljivost noćnog neba na samo pola sata vožnje).

Ispod je prikazan kompozit sa svim meteorima koje smo za 3h snimanja uhvatili u pravcu sjeveroistoka (ka Trebeviću i Jahorini sa ove lokacije).

Kompozit sa Perzeidima uhvaćenim tokom 3h snimanja. Pogled prema sjevero-istoku. U kadru su i Mjesec (zadnja faza) i Plejade, a nazire se i Mliječni put po sredini. Sarajevo je lijevo svjetlo u kadru.

Osim posmatranja meteorskog roja Perzeidi, koji su bili neuobičajeno aktivni, snimali smo timelapse Mliječnog puta (tzv. “behind the scenes timelapse” od oko 500 slika) i timelapse sjeveroistočnog dijela neba (480 slika) sa naglaskom na perzeide (ovdje se mogu vidjeti u kadru i Plejade, dio Mliječnog puta prema sjeveru, Mjesec u zadnjoj fazi, galaksija Andromeda, sazviježđe Perzej i druga nebeska bogatstva).

Na slici ispod prikazan je relativno sjajan meteor kako prolazi u pravcu Mliječnog puta. U prednjem dijelu kadra je prenosni setup (Star Adventurer, Canon 1100D i Canon 70-200mm) kojim je sniman region oko zvijezde Sadr i Rho Ophiuchi kompleks.

Snimali smo, koliko smo mogli vremenski (brzo zalazi iza Bjelašnice u avgustu), i region Rho Ophiuchi. To je područje sa kompleksnim i neobičnim maglinama, najbližim regionima formiranja novih zvijezda. Zvijezde sistema Ro Zmijonosac nalaze se sjeverno od Antaresa, i okružene su plavom refleksionom maglinom (IC 4604) koja, kao i maglina Meropa u Plejadama, sjaji zbog obližnje zvjezdane svjetlosti raspršene zrncima prašine. Maglina IC 4604, koja ima prečnik oko 10 svjetlosnih godina, samo je dio gustih, tamnih, oblaka punih prašine. Toliko prašine se nalazi između nas i zvjezdanog sistema Ro Zmijonosca da je njegova svjetlost smanjena čak za šest puta. Oko ove refleksione magline nebo postaje prašinasto (skoro crno). Idući kao istoku nalazi se zanimljiva grupa tamnih “traka” (eng. streamers), dugačkih oko 100 svjetlosnih godina. Kontrast plavih, crvenih i tamnih maglina, sa pozadinskim osvjetljenjem miliona zvijezda u Mliječnom putu je nevjerovatan prizor na nebu i česta meta astrofotografa. Posebno je zanimljiv tamni region na istočnoj strani ovog kompleksnog oblaka, oko 50 svjetlosnih godina udaljen (u pozadini) od refleksione magline IC 4604. Ovdje se u prostoru prečnika nekoliko svjetlosnih godina nalazi nekoliko zvijezda koje se upravo rađaju. Više o ovom zvjezdanom porodilištu i metodi snimanja pročitajte u posebnom postu.

Rho Ophiuchi, područje sa kompleksnim i neobičnim maglinama, najbliži region formiranja novih zvijezda. Program Registar je u ovom kadru izbrojao 30727 zvijezda. Vidno polje ovog optičkog sistema je 12,6 stepeni horizontalno x 8,5 stepeni vertikalno.

Takođe, sa istom opremom, snimali smo uvijek zanimljivi region Mliječnog puta u području sazviježđa Labud koji je poznat po mnoštvu maglina. Ovaj region moguće je vidjeti i golim okom pri tamnom nebu. Više o metodi snimanja i o ovom području pročitajte u posebnom postu.

Sadr region u sazviježđu Labud. Program Registar je u ovom kadru izbrojao 62526 zvijezda.Vidno polje ovog optičkog sistema je 12,6 stepeni horizontalno x 8,5 stepeni vertikalno.

Dole su prikazane slike, snimljene juče u različito doba dana na ovoj lokaciji (klik ispod slike (“view full size”) za veću rezoluciju), a neke od njih se mogu vidjeti i na Astrobin linku. Preporučujemo gledanje na PC zbog rezolucije.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s