Neowise astro party

“Whatever happened to what amateur astronomers really care about – simply enjoying the beauty of the night sky?” – Mark Hladik

(muzika uz blog post: The Midnight – ‘Night Skies’)

Nakon prethodna dva snimanja komete (sa Bjelašnice i sa Trebevića), sinoć smo Džan i ja okupili društvo, i, uz postivanje epidemioloskih mjera, sa rejona Zlatišta posmatrali kometu NEOWISE iznad grada.

Osim komete, bilo je još zanimljivih “pojava” na nebu – npr. fenomenalni zalazak Sunca (puno prašine u donjim slojevima atmosfere). U jednom momentu je preko neba preletio ISS i izazvao opše oduševljenje. Na nebu su bili i Jupiter i Saturn i tako upotpunili atmosferu. Svjetlosno zagađenje na ovoj lokaciji je relativno jako tako da se nije vidio Mliječni put prema jugu. Malo smo šarali i po sazvježđima, radi muške djece. Na kraju smo skrhali Milku za fajront i pozdravili se do slijedećeg partija (najvjerovatnije Perzeidi u avgustu).

Komet NEOWISE i ISS iznad Sarajeva
Kometa NEOWISE (vidljivi rep od prašine i jonski rep iznad)

Dole su prikazani neki snimci (klik ispod slike (“view full size”) za veću rezoluciju), a neki od njih se mogu vidjeti i na Astrobin linku.

Više o projektu NEOWISE na ovom LINKU.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s