Ostale knjige

O knjizi: Jednu od najboljih definicija aforizma dao je Valtazar Alamos de Borijentes (XVI) vijek, španski pravnik i političar: “Aforizam je sažeto upustvo za društvenu bolest”. Dakle, što je društvenih bolesti više, to je pogodnije tlo za razvijanje aforizma. A kakvo je stanje sa društvenim bolestima kod nas, zaključite sami. Aforizam je pokušaj, ni istočni ni zapadni, ni sjeverni ni južni, ni kapitalistički ni socijalistički, da se u svijetu uspostavi jedinstvo mudrosti, jer je jedinstvo gluposti već uspostavljeno. Aforizam može da se tumači i ovako i onako. Naročito onako. Zbirka aforizama “Um caruje, vlada pare valja” je skup 3500 odabranih aforizama, i predstavlja logičan nastavak prve četiri nelogične zbirke aforizama koje su doživjele svjetsku slavu. Kažu da je aforizam dribling duha na malom prostoru. Vođen tom idejom, dugo vremena sakupljao sam najbolje aforizme, pisao, pronalazio ih u raznim knjigama, podrumima, na internetu, planini, pijaci, a ideja da ih pretočim u zbirku aforizama nastala je spontano, nakon nekoliko godina dubokog razmišljanja o tome. U ovim aforizmima svako će naći nešto za sebe. Jer, kako jedan od njih kaže, pametan uči dok je živ, a budala sve zna već od rođenja. Knjiga, koja sadrži 330 strana, posvećena je mojoj sestri.

O knjizi: Knjiga BH Šerpe – Digitally yours, nastala je nakon tri godine pisanja tekstova na istoimenoj web stranici, od novembra 2006 do novembra 2009. Nakon napisanih preko 80 tekstova, zaključili smo da je došlo vrijeme da se povučemo iz javnosti i ostavimo naše tekstove budućim generacijama. Vrijeme će prosuditi da li smo bili normalni. Abdulah Sidran je jednom rekao: “Ozbiljan čovjek sebe ne smije shvatati previše ozbiljno!”. Shvativši našu zbilju neozbiljno, ideja za ovakav projekat nastala je spontano, nakon dugo dugo razmišljanja, jednog toplog ljeta kada smo s gostima iz dijaspore obilazili prirodne ljepote Bosne. Shvatili smo da naša zemlja ljudima koji dođu pruža mnogo više od Centrala, Boema, Hacijende, Cige, Esmeralde. Iako mi, kao svojevrsni čobani, nemamo ništa protiv toga da se čovjek nekad opusti u štali, smatramo da ima i boljih načina da se potroše te 3 marke. Osnivači kluba BH Šerpi su Sarajlije, po opredjeljenju planinari – Šerpe, a po nacionalnosti agnostici. Osnivači smo Poderalizma, neo-egzistencijalstičkog pravca humora, nastalog još dok smo bili srednjoškolci, u osnovnoj školi. Zahvalni smo dugogodišnjim naporima Freuda, Schopenhauera i Nietschea na ustupljenom psiho-analitičkom materijalu koji će nam biti naročito od koristi u potrazi za vlastitim Ja, kao i za izgubljenim libidom. Montesquieu reče da je čovjek koji piše budala koja se ne zadovoljava samo time što je dosadan onima sa kojima živi, već inisistira na tome da bude dosadan i budućim generacijama. Tako je i sa nama. Ali ko zna, možda naše basne budu jednog dana obavezna lektira. Vjerovatno ne zaslužujemo priznanja koja nam ljudi dodjeljuju, ali imamo i artritis koji takođe na zaslužujemo. Sudbina je htjela da nas neki od autora u ovoj knjizi napuste prerano. Knjiga, koja sadrži 315 strana, posvećena je mom prijatelju Ilfanu Hatiboviću (1956 – 2013), koji je na internetskim bespućima bio poznat i kao Pipi Duga Devetka. Još se sjećam kako mi je neposredno pred smrt na fakultet donio Geigerov brojač, ne znajući šta će s njim.

O knjizi: Zbirka pjesama, nastala u teškom periodu nakon prerane i tragične smrti mog najboljeg prijatelja Edina Prljače (1980 – 2011).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s