Proljetni mini astro party

Posmatranje Venere i proljetnog noćnog neba na Bjelašnici, rejon Štini do. Otvaranje nove astro sezone, sa naglaskom na testiranju dva teleskopa C8 i SW 120mm. Zaključak je da se C8 ne može ni izbliza nositi sa oštrinom i kvalitete slike. Testirano je i nekoliko okulara, a planetarac 5mm Celestron se pokazao dosta dobrim.

Ovih dana testirao sam i dosta druge opreme, sa namjerom da vidim koji setup je najviše prenosan (za snimanje na tamnijoj lokaciji) – npr. sa Star Adventurer, Synguider i sl. Zaključak je da za kvalitetno snimanje ništa ne može zamjeniti “teži” setup – npr. EQ6, teški stativ, Atik 383L mono, QHY i softverska podrška (Sequence Generator, PHD2). Jednostavno, potrebno je sakupiti što više fotona sa što manje šuma i pomjeranja ose postolja od pravca sjevera.

Inače, proljeće je zanimljivo jer zimski biseri Bik i Orion polako zalaze, a prema jugu i zapadu dominiraju uglavnom Kočijaš, Djevica i Lav. Sirius je dosta nisko, a Procyon je dobro vidljiv. Pošto nemam otvoren pogled na sjever, to ćemo ostaviti za ljeto. Inače je planinsko nebo zakon za posmatranje, posebno gdje nema puno svjetla.

Slike snimljene sa Canon 6D i Rokinon 14mm f2.8, ISO 2000, 1/20s bez postolja.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s