Ples sa zvijezdama

“Stargazing is that vehicle of the mind which enables us all to roam the universe in what is surely the next best thing to being there.” – William Dodson

U ove zimske, smogovske dane nije loše pobjeći na planinu i dvogledom malo šarati nebo. Ovaj put mete su bile poslastice na zimskom noćnom nebu: Andromeda galaksija, Orion sazviježđe i maglina, Plejade, Aldebaran i Hijade, Polux i Castor, Sirius i Prokion, Capella, Algol, asterizam Velika kola… Meni je Lično zimsko nebo puno ljepše od ljetnog, a oni koji žive u Sarajevu praktično ga nikad i ne vide osim ako ne odu izvan grada.

Koristio sam dva dvogleda, fiksirana na postolja, klasicnog vojnog “mališu” 7×50 i “monstruma” 15×80, jedinog ovakvog u BiH. Ljudi zaboravljaju da je dvogled prvo ultraprenosno, a nekad i zadnje sredstvo za uživanje u nebu. Koga zanima više o dvogledima, ima tekst i o tome.
Sve što treba uraditi je ne kupiti telefon od 600KM, i imacete vrhunski dvogled. Ali ko ce davati pare za blesavu astronomiju… doduše mogu se gledati i komšinice, tako da se ova investicija svakako isplati.

Preporučujem i knjigu Gary Seronika “Binocular Highlights: 99 Celestial Sights for Binocular Users (Sky & Telescope Stargazing)” o nebeskim tijelima koje možete posmatrati sa dvogledom. Iznenadit ćete se šta sve možete naći na nebu sami.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s