Astrofotografski kalendar za 2019 godinu

Napravili smo astrofotografski kalendar za 2019 godinu, na osnovu astro-foto snimaka koje smo uradili tokom prethodnih godina. Izbor je bio težak jer ima dosta zanimljivih fotografija, i svaka ima svoju priču. Na kraju smo se odlučili za neki miks lokalnih scena (pretežno vezane za naše stećke) i najzanimljivijih nebeskih objekata koji se mogu vidjeti na nebu sa naše lokacije.

1.jpg

Dosada, koliko mi je poznato, nije bilo kalendara ovakve tematike kod nas (pogotovo sa fotografijama snimljenim u BiH), pa se nadamo da će ljudi uživati u njima. Ima nešto u nama što se ne može sasvim objasniti riječima kada gledamo noćno nebo. Možda neki dio nas teži da ponovo upozna svoju pradomovinu, univerzum iz kojeg smo potekli.

U kalendaru se nalaze slike (visoke rezolucije) Sunca sa prominencama i granulama, magline “Orion”, Mjeseca sa stvarnim bojama, magline “Istočni veo”, sudara galaksija (M51), zalaska Sunca iznad stećaka, galaksija M81 i M82, perzeida, Mliječnog puta iznad Studenog potoka i Prečanskog polja, galaksije Andromeda, Plejada i zvjezdanih tragova iznad maglovitog Sarajeva.

Slike su poredane prema mjesecima u kojima se dati objekti mogu vidjeti na nebu (teleskopom ili bez optičkih pomagala).

17909303-Set-of-dividers-ornamental-rule-lines-Stock-Vector-ornaments-fancy

17909303-Set-of-dividers-ornamental-rule-lines-Stock-Vector-ornaments-fancy

Format (vertikalnog) kalendara je A3, a cijena je 20 KM+isporuka. Isporuka samo u BiH.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s