Mikrokosmos i makro fotografija

Snimanje Macro tehnikom zanimljiv je način fotografije. Na ovaj način možete se približiti mikro svijetu oko nas.

U makro fotografije spadaju one sa uvećanjem objekata u razmjeri 1:1 ili većoj. Kada je razmjera 1:1, objekat je snimljen u prirodnoj veličini.

Iz neposredne blizine snimaju se najčešće mali predmeti, insekti, sitne životinje, voda, pahuljice snijega, biljke, igračke i sl.

U  makro fotografiji koriste se tzv. makro objektivi sa različitim fokusnim daljinama koji omogućavaju fotografisanje objekta iz velike blizine, tako da udaljenost između objektiva i objekta može da bude svega par centimetara.

Ovi objektivi su dosta skupi, pa postoje i druga rješenja. Kao zamjena za njih mogu se koristiti posebni nastavci za obične objektive – close up filteri i makro prstenovi koji se montiraju oko objektiva i omogućavaju ravnomjerno osvjetljenje kadra.

Od ostale fotografske opreme preporučuje se korišćenje stativa i bliceva. Za makro fotografiju mogu koristiti i kompaktni digitalni fotoaparati.

Kapljice vode

Kapljice vode sam snimao tako što sam DSLR aparat (sa “reverse macro” prstenovima i  50mm f/1.8 objektivom) stavio na postolje, dodatni blic (u “Slave” modu) sam postavio pored posude sa vodom , vodu u posudi sam bojio po potrebi različitim bojama, a vodu sam “puštao” sa visine na razne načine (šprica, flaša).

Postavke aparata su bile: M mode, 1/200s, ISO 100 i f/11 radi veće dubine polja (ovo je naročito važno jer sa makro prstenovima gubi se dubina polja i slika izgleda dvodimenzionalna). Aparat sam aktivirao žičanim okidačem. Slike nisam dodatno obrađivao.

Insekti

Insekte je nezgodno snimati jer se kreću, ali kad miruju može im se polako prići i snimiti ih izbliza. Neobično je iskustvo kad pogledate insekte izbliza, nekako počnete ih više cijeniti, a njihova biologija je posebna priča, od dizajna očiju, do delikatnih i efikasnih krila.

Snimanje treba raditi po dnevnom svjetlu (i sa blicom) jer morate kroz finder aparata pronaći fokus, što je i najteže kod makro fotografije.

Pahuljice snijega

Pahuljice snijega jednako je teško snimati kao i insekte jer se kreću, a kada padnu na podlogu brzo gube oblik ili se tope.

Ono što sam ja radio je da sam uzeo crnu kapu i držao je barem sat vremena na balkonu da se zaledi (kako se ne bi pahuljice brzo topile u kontaktu sa njom). Kada snijeg počne padati, kapu stavim na svjetlo mjesto, namjestim aparat i opet ručno snimam.

Ovdje postoji problem jer su potrebne veće brzine zatvarača kad je mali otvor blende (f/11 npr). Zato je najbolje aparat nasloniti na nešto i laganim pokretima pritiskati okidač.

chilll factorIMG_0040IMG_0072IMG_0117IMG_0120

Biljke

Biljke je nešto lakše snimati jer su statične i možete vršiti razne manipulacije (staviti ih u posudu, špricati vodom da dobijete kapljice po listovima, pomjerati po pravcima, itd).

Ovdje postoji problem (kod većih biljaka) njihovih dimenzija. Slika Gerbera i Liljana dole je napravljena tzv.”Fokus Stacking” tehnikom da bi širina polja bila veća i sav cvijet bio u fokusu. Ovdje se aparat postavi na stativ, i to na posebnu metalnu ekstenziju da se aparat može pomjerati radijalno prema cvijetu (radi što veće dubine polja slike). Aparat se lagano pomjera prema cvijetu i nakon svakog pomjeranja uslika se cvijet.

Nakon nekih 20-tak snimaka, slike se ubacuju u Photoshop i tamo se radi stacking, poravnavanje frejmova, blending i dalja obrada. Rezultat može biti dosta efektivan.

Macro-flowerNature-lensesSpring breakVisibaba

Macro tehnikom se može snimati još puno toga (ljudsko tijelo, hrana, igračke, tkanine), i primjere takvih snimaka, ali i ove snimke u većoj rezoluciji, možete pogledati OVDJE.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s